Πιπερόπιτα με πολύχρωμες πιπεριές & Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ

  • 15
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 40
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 8
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Για ταψί στρόγγυλο 30εκ.

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

2 κίτρινες πιπεριές

3 πιπεριές Φλωρίνης

3πορτοκαλί πιπεριές

2 πράσινες πιπεριές

2κ.σ. ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

2κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

1κ.σ. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος

1 αυγό

1κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι πλήρες

200γρ. Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη

αλάτι, πιπέρι

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

μαυροσούσαμο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να σωταριστούν λίγα λεπτά, προσθέτουμε και τις πιπεριές όλες κομμένες σε πολύ μικρά κυβάκια και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να μαραθούν οι πιπεριές, ανακατεύοντας που και που με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει. Προσθέτουμε και αλάτι λίγο γιατί θα βάλουμε και τυρί και πιπέρι.

Σβήνουμε και με το κρασί και χαμηλώνουμε την φωτιά πολύ και αφήνουμε να σιγοβράσουν και να μαραθούν οι πιπεριές. Όταν είναι έτοιμες κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον βασιλικό και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν με τις μαγειρεμένες πιπεριές.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά μέχρι να στρώσουμε την πίτα. Αφού κρυώσει βάζουμε και το 1 αυγό και το γιαούρτι και αναμιγνύουμε καλά μέσα στο μίγμα με τις πιπεριές με ένα κουτάλι.

Αλείφουμε με λίγο λάδι το ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα από κάτω να βγαίνουν έξω από το ταψί, που τα γυρίζουμε μέσα στο τέλος. Ραντίζουμε με λάδι και μετά τέσσερα φύλλα κάθε ένα σουρωμένα για να γίνει αφράτη η πίτα. Βάζουμε με κουτάλι την κρύα γέμιση στο κέντρο. Και εδώ και κει την Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη σε κυβάκια. Κρατάμε ένα κομματάκι γραβιέρα να τρίψουμε από πάνω.

Κλείνουμε από πάνω με 4 φύλλα σουρωτά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο ανάμεσα, από πάνω ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο νερό, τυλίγουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν σε κόθαρο, χαράζουμε με μαχαίρι τα κομμάτια σε τρίγωνα για να παίρνει αέρα μέσα η πίτα και να μη νοτίσει όσο ψήνεται.

Τρίβουμε την γραβιέρα από πάνω στο χοντρό τρίφτη τυριού και πασπαλίζουμε και με μαυροσούσαμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα-180οC- μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα.

Μόλις είναι έτοιμη η πίτα την κρυώνουμε απότομα, δεν την αφήνουμε μέσα στον φούρνο για να παραμείνει τραγανή.

Αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και μετά κόβουμε τα κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή.

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin