Χοιρινή τηγανιά με καραμελωμένα κρεμμύδια, ουίσκι & Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Ωριμασμένη

  • 15
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 60
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 6
    Μερίδες
  • 3
    Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

800γρ. χοιρινό από λαιμό ή σπάλα σε μικρά κομματάκια

200γρ. Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Ωριμασμένη (7μηνης ωρίμανσης) Καλογεράκη

2 σφηνάκια ουίσκι

6 μεγάλα κρεμμύδια

2κ.σ. βούτυρο

2κ.σ. ξύδι

λίγο φρέσκο θυμάρι

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΤΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ:

1/2 κούπα ουίσκι

1/3 κούπας καστανή ζάχαρη

2κ.σ. Worcester sauce

2κ.σ. μουστάρδα dijon

1κ.γ. σκόρδο σκόνη

2κ.σ. ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας μαζί με το χοιρινό και με τα χέρια αναμιγνύουμε όλα μαζί καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 6 ώρες ή 1 ώρα το λιγότερο.

Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και μετά κόβουμε σε φέτες κάθετες πάχους 2εκ.

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το βούτυρο με λίγο λάδι να λιώσουν, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και λίγο φρέσκο θυμάρι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συχνά και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά συνεχίζουμε για περίπου 20' μέχρι να μαλακώσουν. Αν δούμε να αρπάζουν οι άκρες των κρεμμυδιών χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά.

Σβήνουμε με το ένα σφηνάκι ουίσκι και το ξύδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να χρυσαφίσουν και να καραμελώσουν. Τα αλατίζουμε.

Μετά τα βγάζουμε από το τηγάνι και βάζουμε το χοιρινό που μαρινάραμε χωρίς τη μαρινάδα να σοταριστεί λίγα λεπτά από κάθε πλευρά το κρέας να πάρει χρωμα καλό.

Μετά σβήνουμε με το δεύτερο σφηνάκι ουίσκι το κρέας αφήνουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Έπειτα προσθέτουμε και τη μαρινάδα μέσα στο κρέας και 1 κούπα ζεστό νερό, σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά πολύ και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί και να σωθούν τα υγρά.

Έπειτα ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε λίγα λεπτά να πάρει χρώμα το κρέας σε πιο δυνατή φωτιά, δοκιμάζουμε για αλάτι και αλατίζουμε κατά βούληση.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε σε σκεύος που μπαίνει φούρνο αν το τηγάνι που μαγειρεύαμε δεν μπαίνει, προσθέτουμε και τα καραμελωμένα κρεμμύδια μαζί με το μαγειρεμένο χοιρινό και ανάμεσα την γραβιέρα κομμένη κυβάκια ανάμεσα. Βάζουμε στον φούρνο στους 180C για 5-10' να λιώσει η γραβιέρα και να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρουμε αμέσως ζεστή την τηγανιά!

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin