Αρνάκι με χουρμάδες και Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ 7μηνης Ωρίμανσης

  • 60
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 120
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 6
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

1,700γρ. αρνί μπούτι χωρίς το κόκαλο, κομμένο σε κομμάτια

550γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι

250γρ. Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ 7 μηνης Ωρίμανσης Καλογεράκη κομμένη σε μικρά κομματάκια

Για τη μαρινάδα:

2 κούπες ξινόμαυρο κόκκινο κρασί

1 κ.σ. κόκκους μπαχάρι

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

2-3 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο

1 ξυλάκι κανέλα

χουρμάδες ψιλοκομμένους, 12 κομμάτια από τα 550γρ.

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη τον ψιλό

2κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα μπολ το κρέας που το έχουμε βγάλει μισή ώρα από το ψυγείο πριν, ρίχνουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα και κάνουμε μασάζ με τα χέρια στο κρέας.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε 1 ώρα στο πάγκο της κουζίνας να μαριναριστεί ή αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο αν θέλουμε να το μαγειρέψουμε την επομένη.

Μετά σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το αρνί, το ταμπονάρουμε σε χαρτί κουζίνας πριν το βάλουμε στο τηγάνι και κρατάμε στην άκρη όλη τη μαρινάδα. Σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές κάθε κομμάτι κρέατος και τα βάζουμε στην γάστρα.

Αλατοπιπερώνουμε το σοταρισμένο αρνί και ρίχνουμε και τη μαρινάδα από πάνω μέσα στην γάστρα.

Βρέχουμε μια λαδόκολλα και την τσαλακώνουμε και σκεπάζουμε το κρέας στην γάστρα. Κλείνουμε και με το καπάκι την γάστρα κσι ψήνουμε 1 ώρα στους 190C.

Μετά αφαιρούμε την λαδόκολλα, αναποδογυρίζουμε το κρέας, σκεπάζουμε ξανά με το καπάκι και ψήνουμε άλλη μισή ώρα.

Στο μεταξύ χαράζουμε τους χουρμάδες κατά μήκος και τους γεμίζουμε έναν έναν με ένα κομμάτι Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ 7 μηνης Ωρίμανσης Καλογεράκη..

Ανοίγουμε την γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι να αρχίσει να μελώνει η σάλτσα και να πάρει χρώμα το κρέας.

Τα τελευταία 10' βάζουμε μέσα στη γάστρα και τους χουρμάδες με τη γραβιέρα να ψηθούν όλα μαζί και να λιώσει η γραβιέρα.

Σερβίρουμε ζεστό!

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin