Τάρτα με πατάτες, μανιτάρια και κρέμα Premium Γραβιέρας με Ρίγανη

  • 15
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 30
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 6
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτας

240γρ. Premium Γραβιέρα με ρίγανη Καλογεράκη (τριμμένη στον χοντρό τρίφτη)

10-12 μανιτάρια στρόγγυλα καφέ κομμένα σε λεπτές φέτες

200γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες μικρές σε μέγεθος και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες με μαντολίνο ή τρίφτη

1,5 κ.σ. βούτυρο

1,5 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

250ml γάλα πλήρες χλιαρό

2 κρόκους αυγών

αλάτι,πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο

λίγα φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα γραβιέρας, σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να αρχίσει να λιώνει και προσθέτουμε και το αλεύρι, τα ψήνουμε λίγα λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίζει να πήζει η κρέμα. Μόλις έχουμε μια πλούσια βελούδινη κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα έναν κρόκο αυγού ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα να ενσωματωθεί στην κρέμα. Μέσα ρίχνουμε μετά τα 140γρ. της Premium Γραβιέρας με ρίγανη Καλογεράκη και ανακατεύουμε με το σύρμα όσο είναι ζεστή η κρέμα για να λιώσει μέσα η γραβιέρα. Προσθέτουμε και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λιγάκι.

Στο μεταξύ σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, αφού πάρουν καλό χρώμα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και λίγα φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη. Αφήνουμε 5' να κρυώσουν τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε μέσα στη κρέμα γραβιέρας που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.

Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε ταψί με λαδόκολλα, χαράζουμε με μαχαίρι γύρω γύρω ένα πλαίσιο στη σφολιάτα δυο δάχτυλα περίπου. Τρυπάμε με πηρούνι το εσωτερικό της σφολιάτας.

Πασπαλίζουμε το 1/3 από την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα στη βάση της σφολιάτας, την υπόλοιπη θα τη βάλουμε από πάνω.

Στρώνουμε την κρέμα γραβιέρας με τα μανιτάρια πάνω στη σφολιάτα αφήνοντας εκτός το πλαίσιο που χαράξαμε προηγουμένως.

Από πάνω στρώνουμε τις πατάτες ακουμπισμένες την μια δίπλα στην άλλη, τις αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε καλά.

Κλείνουμε γύρω γύρω τη σφολιάτα διπλώνοντας την σφολιάτα προς τα μέσα. Αλείφουμε τη σφολιάτα με έναν κρόκκο αυγού χτυπημένο με λίγο γάλα και ρίχνουμε την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα πάνω από τις πατάτες και λίγη πάνω στη σφολιάτα γύρω γύρω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 25-30' ή μέχρι να χρυσίσει η τάρτα.

Απολαμβάνουμε ζεστή!

 

 

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin