Κολοκυθόπιτα με Ανθότυρο Ξηρό, Παραδοσιακά Κρητικό Τυρί & ντοματίνια

  • 60
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 60
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 8
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Για ταψί στρόγγυλο 40εκ.

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

1 κιλό κολοκύθια

2κ.σ. ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

2 αυγά χτυπημένα

300γρ. Ανθότυρος Ξηρός Καλογεράκη

150γρ. Παραδοσιακά Κρητικό Τυρί Καλογεράκη

αλάτι, πιπέρι

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

8-10 ντοματίνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε καλά τα κολοκύθια τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη, τα βάζουμε σε σουρωτήρι με μπολ από κάτω για να στάζουν τα υγρά τους, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 30'-1 ώρα να μαραθούν.

Παράλληλα ρίχνουμε λίγο αλάτι και στα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τρίβουμε με το χέρι να μαραθούν λιγάκι.

Έπειτα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια τα τριμμένα κολοκύθια από το σουρωτήρι να φύγουν όλα τα ζουμιά.

Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί και με τα φρέσκα κρεμμυδάκια που μαράναμε, τον άνηθο, τα αυγά χτυπημένα και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά να αναμιχθούν όλα μαζί με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε μέσα και τον Ανθότυρο Ξηρό Καλογεράκη, τον σπάμε με τα χέρια σε χοντροσπασμένα κομμάτια και ανακατεύουμε απαλά να πάει παντού μέσα στο μίγμα με τα κολοκύθια.

Αλείφουμε με λίγο λάδι το ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα από κάτω να βγαίνουν έξω από το ταψί, που τα γυρίζουμε μέσα στο τέλος. Ραντίζουμε με λάδι και μετά τέσσερα φύλλα κάθε ένα σουρωμένο για να γίνει αφράτη η πίτα. Βάζουμε με κουτάλι την γέμιση με τα κολοκύθια στο κέντρο. Και εδώ και κει τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.

Κλείνουμε από πάνω με 4 φύλλα σουρωτά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο ανάμεσα, από πάνω ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο νερό για να τραγανίσει το φύλλο στο ψήσιμο, γύρω γύρω στις άκρες βάζουμε το Παραδοσιακά Κρητικό Τυρί  Καλογεράκη σπασμένο σε μεγάλα κομμάτια, τυλίγουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν για να κάνουμε τον κόθαρο, μαζί με τη φέτα που βάλαμε, χαράζουμε με μαχαίρι τα κομμάτια σε τρίγωνα για να παίρνει αέρα μέσα η πίτα και να μη νοτίσει όσο ψήνεται.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα-180οC- μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα.

Μόλις είναι έτοιμη η πίτα την κρυώνουμε απότομα, δεν την αφήνουμε μέσα στον φούρνο για να παραμείνει τραγανή.

Αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και μετά κόβουμε τα κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή.

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin