Γεμιστές πατάτες με Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, κιμά κοτόπουλο και γιαούρτι

  • 60
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 20
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 4
    Μερίδες
  • 3
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά

8 πατάτες
150 g "Prince" Έδεσμα με καλλιέργεια γιαούρτης Καλογεράκη
100 g Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 αυγό
Αλάτι


Για τον κιμά κοτόπουλου
250 g κιμά κοτόπουλου
100 g μπέικον
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100 g Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
150 ml ζωμό κοτόπουλου
50 ml κονιάκ ή κρασί
30 ml ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
¼ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
¼ κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε εξωτερικά πολύ καλά τις πατάτες, τις βράζουμε με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπέικον και τα σωτάρουμε σε βαθύ τηγάνι για 1 με 2 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πάρει χρώμα και σβήνουμε με το κονιάκ.

Βάζουμε αλάτι, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, τον πελτέ και το ζωμό.
Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει. Αφού απορροφηθούν τα υγρά, προσθέτουμε τριμμένη τη μισή ποσότητα της Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τις πατάτες από επάνω και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους, όπως κάνουμε στα γεμιστά.

Γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το "Prince" Έδεσμα με καλλιέργεια γιαούρτης Καλογεράκη, την υπόλοιπη τριμμένη Γραβιέρα, το αυγό και το μοσχοκάρυδο. Με τη σος αυτή καλύπτουμε τις πατάτες και τη βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για 20  λεπτά στους 180ο C και οι γεμιστές μας πατάτες είναι έτοιμες!

Tips:  Εκτός από κιμά κοτόπουλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος κιμά θέλουμε. 

          Οι γεμιστές πατάτες ως κυρίως πιάτο  ταιριάζουν απόλυτα με πράσινη σαλάτα

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin