Χούμους με Παραδοσιακά Κρητικό Τυρί & μανιτάρια με σος μπάρμπεκιου

  • 10
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 10
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 6
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Για το Χούμους:

200γρ. ρεβύθια βρασμένα

250γρ. Παραδοσιακά Κρητικό Τυρί Καλογεράκη

1 κ.σ. κύμινο

1 σκελίδα σκόρδο

χυμό από μισό λεμόνι

1 φλυτζάνι του τσαγιού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

5 κ.σ. ταχίνι

6-7 κ.σ. νερό

μια πρέζα αλάτι

Για τα μανιτάρια:

500γρ. μανιτάρια διάφορα, πορτσίνι, πλευρώτους, λευκά μανιτάρια μικρά ή και ό,τι άλλο είδος σας αρέσει

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Για τη μπάρμπεκιου σος:

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο

150γρ. κέτσαπ

2 ½  κουτ.της σούπας καστανή ζάχαρη

1 ½ κουτ.του γλυκού καπνιστή πάπρικα

2 ½ κουτ.της σούπας βαλσάμικο ξύδι

2 ½  κουτ.της σούπας Worcestershire  σος

30γρ. τζίντζερ τριμμένο στο τρίφτη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να ετοιμάσουμε τη μπάρμπεκιου σος σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια για 4-5' να πάρουν λίγο χρώμα, ρίχνουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει., μετά ρίχνουμε το βαλσάμικο, την Worcestershire σος, το τζίντζερ, έπειτα τη κέτσαπ και τη πάπρικα. Aνακατεύουμε μέχρι να δέσει η σος σε παχύρρευστη σάλτσα. Εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη η μπάρμπεκιου σος.

Κόβουμε όλα τα μανιτάρια σε φέτες πάχους 2εκ., τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε και τη σος και ανακατεύουμε με τα χέρια να πάει η σος παντού. Κρατάμε λίγη σος για το σερβίρισμα. Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε ταψί με λαδόκολλα ένα-ένα και ψήνουμε στους 180C περίπου 10' μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Τα σερβίρουμε ζεστά.

Για το χούμους χτυπάμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων όλα τα υλικά μαζί εκτός από το Παραδοσιακά Κρητικό Τυρί Καλογεράκη, το λάδι το βάζουμε λίγο λίγο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, μετά προσθέτουμε και το Παραδοσιακά Κρητικό Τυρί θρυματισμένο με το χέρι και χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν όλα μαζί. Εάν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ακόμη νερό.

Σερβίρουμε το χούμους με τα ψητά μανιτάρια από πάνω, που ψήσαμε, σπάμε και λίγο Παραδοσιακά Κρητικό Τυρί από πάνω, λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγη από την μπάρμπεκιου που κρατήσαμε και απολαμβάνουμε!

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin