Τάρτα με αρνάκι, Ξυνομυζήθρα Κρήτης ΠΟΠ, μυρώνια & καυκαλήθρες

  • 10
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 50
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 7
    Μερίδες
  • 3
    Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

για φόρμα τάρτας ή αποσπώμενη φόρμα κέικ ή ταψάκι 28εκ.

2 φύλλα τάρτας ή κουρού

400γρ. αρνί ψητό ξεψαχνισμένο ψαχνό

6κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι πλήρες

600γρ. Ξυνομηζήθρα Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη

1 ματσάκι καυκαλήθρες

1 ματσάκι μυρώνια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο

2 αυγά

ξύσμα από 2 λεμόνια

αλάτι, πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα ταψάκι ή φόρμα αποσπώμενη βουτυρωμένη στρώνουμε το 1 φύλλο τάρτας δημιουργώντας ψηλά τοιχώματα γύρω γύρω. Τρυπάμε με ένα πηρούνι εδώ και κει την ζύμη, βάζουμε από πάνω όσπρια για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180C για 20'. Μετά τη βγάζουμε και την γεμίζουμε με τη γέμιση.

Όσο θα ψήνεται η βάση της τάρτας ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, όλα ψιλοκομμένα, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε όλα με το χέρι να μαραθούν λιγάκι.

Μεταφέρουμε σε άλλο μπολ τα χόρτα στύβοντας τα με το χέρι να μην έχουν υγρά. Μέσα στο μπολ βάζουμε και την Ξυνομυζήθρα Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη, σπάμε τα αυγά ολόκληρα, τον άνηθο, το γιαούρτι και με μια μαρίζ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά καλά Τέλος προσθέτουμε και το ξεψαχνισμένο αρνί και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι λίγο και πιπέρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και αυτά.

Στρώνουμε την γέμιση στη βάση της τάρτας και με το 2ο φύλλο ζύμης κάνουμε τα κορδόνια από πάνω. Κόβουμε λεπτές λωρίδες μακρόστενες τη ζύμη, αν θέλουμε σε διαφορετικά πάχη για να έχει ενδιαφέρον το σχέδιο που θα κάνουμε, ανά 2 λωρίδες πλέκουμε και κοτσίδες που θα τις βάλουμε γύρω γύρω σαν στεφάνι. αλλά και και στο κέντρο. Τοποθετούμε και στο κέντρο τις λωρίδες και τις κοτσίδες, η μια να περνάει πάνω από την άλλη όπως στη φωτό. Εάν θέλουμε να κάνουμε τα διακοσμητικά φύλλα, πιέζουμε πάνω στη ζύμη ένα πράσινο φύλλο από κάποιο φυτό, κόβουμε γύρω γύρω με μαχαίρι και μετά σχεδιάζουμε χαράσσοντας με μαχαίρι το σχέδιο του φύλλου με ακτίνες κλπ.

Μπορείτε και απλά να κόψετε σκέτες λωρίδες.

Ψήνουμε ξανά την τάρτα μαζί με την γέμιση και τον από πάνω στολισμό με ζύμη στους 180C για 30' περίπου να πάρει χρυσό χρώμα η ζύμη και να ψηθεί.

Αφού ψηθεί αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεί και μετά ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε!

 

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin