Πράσινη σαλάτα με αχλάδια, ψητά παντζάρια, καραμελωμένα καρύδια & Ξυνομυζήθρα Κρήτης ΠΟΠ

  • 10
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 30
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 6
    Μερίδες
  • 1
    Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

400γρ. πρασινάδες, baby φύλλα πράσινου και κόκκινου μαρουλιού, παντζαρόφυλλα, σπανάκι

7 παντζάρια μέτρια σε μέγεθος

250γρ. Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη

2 αχλάδια πλυμένα, χωρίς τα σπόρια και κομμένα σε λεπτές φέτες

Για τα καραμελωμένα καρύδια:

140γρ. καρύδια

2κ.σ. μέλι

1κ.σ. βούτυρο

1/2κ.γ. αλάτι

2-3 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο

Για το ντρέσινγκ:

7κ.σ. ελαιόλαδο

4κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

2-3 από τα καραμελωμένα καρύδια πολύ ψιλοκομμένα

5-6 φυλλαράκια δενδρολίβανο φρέσκο

1/3κ.γ. αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τα καρύδια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με το μέλι και το αλάτι σε μέτρια θερμοκρασία να λιώσουν, ρίχνουμε αμέσως και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε αμέσως πάνω σε ταψάκι με λαδόκολλα ένα ένα χωριστά τα καρύδια, βάζουμε και 2-3 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο ανάμεσα και ψήνουμε στους 170C-αέρα για 10'. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τα παντζάρια από έξω, τα αλατίζουμε και τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, ψήνουμε στους 200C για 30-40' ή μέχρι να μαλακώσουν.

Μόλις ψηθούν ανοίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο με τα παντζάρια για να μην καούμε από τον ατμό, ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Σε ένα μπολ βάζουμε τις πρασινάδες καθαρισμένες και πλυμμένες καλά, να μην έχουν υγρασία τα φύλλα, από πάνω και τα αχλάδια και τα παντζάρια εδώ και κει τοποθετημένα.

Προσθέτουμε και την Ξυνομηζήθρα Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη μέσα στη σαλάτα κουταλιές εδώ και κει και τα καραμελωμένα καρύδια ανάμεσα.

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ χτυπώντας καλά σε ένα βαζάκι όλα τα υλικά. Το αφήνουμε 10' να σταθεί να ενωθούν οι γεύσεις.

Περιχύνουμε την σαλάτα και σερβίρουμε αμέσως!

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin