Μελιτζανοπιτάκια με Ξυνομυζήθρα Κρήτης ΠΟΠ & κρύα σάλτσα πιπεριάς

  • 30
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 25
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 15
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες

300γρ. Ξυνομυζήθρα Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη

2κ.σ. γεμάτες Prince Έδεσμα με καλλιέργεια γιαούρτης Καλογεράκη

2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στον μεγάλο τρίφτη του τυριού 

1 αποφλιωμένη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη

1 κ.γ. ζάχαρη

1 πρέζα κανέλα

1 φλυτζάνι λάδι

αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΥΑ ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ:

350γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψημμένες σε βάζο

1 χούφτα καρύδια

1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού

1κ.γ. σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα σκόρδο

80ml ελαιόλαδο

6κ.σ. Prince Έδεσμα με καλλιέργεια γιαούρτης Καλογεράκη

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση αποφλοιώνουμε τις μελιτζάνες και τις τρίβουμε στον τρίφτη τον μεγάλο του τυριού και τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν και να βγάλουν υγρά. Έπειτα, τις στραγγίζουμε από τα υγρά που έχουν βγάλει πολύ καλά στύβοντας με το χέρι. Τις βάζουμε να σοταριστούν με το ελαιόλαδο το οποίο προσθέτουμε λίγο λίγο γιατί οι μελιτζάνες θα το ρουφάνε αμέσως και θέλουμε να σοταριστούν πολύ καλά σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτούν με υπομονή.

Μετά προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, το αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη, περιμένουμε να γυαλίσει καλά και το κρεμμύδι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη και ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε λίγα λεπτά να δέσει το μίγμα μας και να μην έχει υγρά. Στο τέλος προσθέτουμε και την κανέλα για να μην πικρίσει.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μπορούμε να ετοιμάσουμε την γέμιση ακόμη καλύτερα από την προηγούμενη μέρα και να την έχουμε έτοιμη στο ψυγείο ήδη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι την Ξυνομυζήθρα Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη και τις 2κ.σ. Prince Έδεσμα με καλλιέργεια γιαούρτης Καλογεράκη να γίνουν μια πάστα.

Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και ενώνουμε δυο φύλλα μαζί. Τα κόβουμε με μαχαίρι σε 5 λωρίδες κάθετα. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση μελιτζάνας στη βάση της κάθε λωρίδας και από πάνω λίγη από τη γέμιση Ξυνομηζήθρας. Διπλώνουμε κάνοντας ένα τρίγωνο και στο τέλος βρέχουμε τα δάχτυλα μας με λίγο νερό και ταμπονάρουμε την άκρη του φύλλου για να κλείσουμε το πιτάκι και να μην ανοίξει μετά στο ψήσιμο ή στο τηγάνι.

Το ίδιο επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το φύλλο και η γέμιση.

Είτε τηγανίζουμε τα πιτάκια σε σπορέλαιο για 1-2' από κάθε πλευρά να χρυσίσει το φύλλο αλλά να μη ρουφήξουν πολύ λάδι. Και μόλις βγαίνουν από το τηγάνι τα βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Είτε ψήνουμε στους 180C σε ταψάκι με λαδόκολλα για περίπου 25' μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Ψήνουμε χωρίς να αλείψουμε με λάδι πριν το ψήσιμο γιατί έχει ήδη λάδι η γέμιση.

Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει τη κρύα σάλτσα. Σε επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε τις πιπεριές χωρίς το ζουμί από το βάζο να γίνουν πολτός. Μετά προσθέτουμε και τα καρύδια, τον βασιλικό, το σκόρδο, το αλάτι και χτυπάμε ξανά να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Το αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ και ρίχνουμε και το γιαούρτι μέσα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά και να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.

Σερβίρουμε σε πιατέλα με σάλτσα κάτω και τα πιτάκια από πάνω αφού κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε αμέσως για να μην μαλακώσει το φύλλο. Ή σερβίρουμε τα πιτάκια και την σάλτσα σε μπολ στο πλάι για να βουτάμε!

 

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin