Ριζότο με μανιτάρια και γραβιέρα με 4 πιπέρια

  • 15
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 35
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 4
    Μερίδες
  • 1
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά

Για το ριζότο
200 γρ. ρύζι arborio
3 λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
50 ml λευκό κρασί
700 ml. καυτό ζωμό λαχανικών ή κρέατος
30 ml. ελαιόλαδο
40 γρ. βούτυρο
80 γρ.  γραβιέρα με 4 πιπέρια Καλογεράκη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για τα μανιτάρια
300 γρ. μανιτάρια διάφορα, κομμένα σε φέτες
1 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
40 ml. ελαιόλαδο
3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.γ. μέλι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Για το ριζότο

Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2’, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μόλις γυαλίσει σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και το ζωμό στο ρύζι σε μικρές ποσότητες περιμένοντας, κάθε φορά, να «ρουφήξει» τα υγρά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται και πιπέρι. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο αποσύρουμε και προσθέτουμε τη γραβιέρα και το βούτυρο.

Για τα μανιτάρια

Όσο μαγειρεύουμε το ριζότο, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα μανιτάρια και το σκόρδο για μερικά λεπτά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαγειρεύουμε για 1-2’ και αποσύρουμε. Σερβίρουμε το ριζότο με μανιτάρια και επιπλέον γραβιέρα με 4 πιπέρια.

 

Tips:

 Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό μανιταριών

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin