Το τυρί στη διατροφή των ενηλίκων

Η διατροφή είναι το μέσο, το οποίο δίνει στον οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία του.

Από τη διατροφή παίρνουμε την ενέργεια και όλα τα απαραίτητα συστατικά για να είμαστε υγιείς, να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος και ταυτόχρονα, να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Στην ενήλικη ζωή ξεκινά η εμφανής φθορά του οργανισμού και μαζί με αυτή και οι κίνδυνοι για διάφορες ασθένειες.

Μία από αυτές είναι και η οστεοπόρωση, η οποία προκαλείται από έλλειψη ασβεστίου, δηλαδή από διατροφή η οποία είναι φτωχή σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Το 99% του ασβεστίου του οργανισμού βρίσκεται στα οστά και στα δόντια και αποτελεί το κύριο συστατικό για την υγιή ανάπτυξή τους. Καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας έχουμε ανάγκη από ασβέστιο. Επομένως, αν η διατροφή μας δε φροντίζουμε να περιέχει καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα, κλονίζεται η υγεία των οστών και των δοντιών μας.

Ο ρόλος του τυριού σε αυτή τη διαδικασία είναι καταλυτικός, καθώς το τυρί μπορεί να καταναλωθεί από όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τα προβλήματα υγείας που πιθανόν αντιμετωπίζουν. Μία μικρή ποσότητα τυριού, αν καταναλώνεται καθημερινά, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο. Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιθανό να μην μπορούν να καταναλώνουν ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όμως το τυρί μπορούν να το συμπεριλαμβάνουν καθημερινά στη διατροφή τους, διότι περιέχει μικρά ποσοστά λακτόζης.

Ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται το τυρί, το κάνει φιλικό προς το πεπτικό μας σύστημα. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας ανασταλτικός παράγοντας που να μας εμποδίζει από το να συμπεριλάβουμε το τυρί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Ακόμα και αν κάποιοι διστάζουν να καταναλώνουν τυρί λόγω των λιπαρών που έχει, υπάρχουν πολλά ελληνικά τυριά, τα οποία έχουν χαμηλά λιπαρά και είναι εξίσου θρεπτικά και γευστικά.

Εκτός από το ασβέστιο, το τυρί είναι και πηγή πρόσληψης πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και δίνει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η πρωτεϊνη συμβάλλει στην ανάπτυξη του μυικού ιστού αλλά και στην αποκατάσταση των φθαρμένων ιστών του οργανισμού, πράγμα που συμβαίνει συχνά σε άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Χαρακτηριστικό της πρωτεϊνης που περιέχει το τυρί είναι το γεγονός ότι, εξαιτίας του σταδίου της ωρίμανσης από την οποία περνάει, η πρωτεϊνη διασπάται κι έτσι απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό και ταυτόχρονα είναι πιο εύπεπτη.

Πρέπει λοιπόν όλοι να γίνουμε «φίλοι» του τυριού και να ανακαλύψουμε την τεράστια θρεπτική του αξία για τον οργανισμό μας!


Με την υπογραφή του Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Δασκαλάκη Άγγελου, μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ)

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin