Τάρτα με Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π., πουρέ μελιτζάνας και πατάτες

  • 60
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 40
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 8
    Μερίδες
  • 3
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά

Για φόρμα μακρόστενη 14x25

1 φύλλο κουρού

650γρ. Ξυνομηζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη

8κ.σ. "Prince" Έδεσμα Καλογεράκη με Καλλιέργεια Γιαούρτης

3 αυγά

Πιπέρι

Λίγο φρέσκο θυμάρι

4 μελιτζάνες φλάσκες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

Ελαιόλαδο

1κ.σ. αλεύρι

1κ.σ. βούτυρο

1 κούπα γάλα πλήρες

400γρ. πατάτες baby

Λίγο σπορέλαιο

 

Συνταγή από "EatMe" 

 

Εκτέλεση

Τρυπάμε τις μελιτζάνες γύρω γύρω με ένα πηρούνι, τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε στον αέρα στους 200C μέχρι να μαλακώσουν.

Μετά τις βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ζεστές ακόμη ανοίγουμε με ένα μαχαίρι και με κουτάλι αφαιρούμε την σάρκα σε ένα μπολ. Βάζουμε το βαλσάμικο, το σκόρδο και αλατοπίπερο και πατάμε με ένα πηρούνι όλα τα υλικά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

 

Σωτάρουμε και το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να μαλακώσει και να χρυσίσει και το βάζουμε μέσα στο μίγμα με τις μελιτζάνες και αυτό.

 

Ετοιμάζουμε ένα ρου βάζοντας το αλεύρι με το βούτυρο να πάρουν χρώμα σε ένα τηγάνι και μετά προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς σε δυνατή φωτιά μέχρι να έχουμε μια κρέμα. Βάζουμε τη μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε στο μπολ με τις μελιτζάνες και αναμιγνύουμε καλά με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τις πατάτες. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε πολύ λεπτές ροδέλες πάχους 0,5εκ. Τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Έπειτα τις τηγανίζουμε με λίγο σπορέλαιο για 2-3 λεπτά να μαλακώσουν.

 

Σε ένα άλλο μπολ τρίβουμε την Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη, σπάμε και τα αυγά μέσα, βάζουμε και το "Prince" Έδεσμα Καλογεράκη, λίγο πιπέρι και λίγο θυμάρι φρέσκο και αναμιγνύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη να κάνουμε μια τυρένια κρέμα.

 

Σε βουτυρωμένη φόρμα βάζουμε το φύλλο κουρού, στρώνουμε τον πουρέ μελιτζάνας, από πάνω το μίγμα με την ξινομυζήθρα και από πάνω στρώνουμε τις πατάτες κατά σειρά την μία δίπλα στην άλλη και τις αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Κόβουμε το φύλλο που περισσεύει γύρω γύρω από την φόρμα και τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα στις άκρες και στα πλαινά. Βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175C για περίπου 40' να πάρει χρώμα η ζύμη.

 

Αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα για να μπορεί να ξεφορμαριστεί εύκολα. Έπειτα την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα!

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin