Σπιτικά νιόκι με Ανθότυρο Ξηρό, πλευρώτους και ψητή κολοκύθα

  • 120
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 60
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 4
    Μερίδες
  • 3
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά

Για τα νιόκι:

650γρ. πατάτες

3 αυγά

350γρ.-400γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Αλάτι

Για τη σάλτσα:

5 κρόκκους

650γρ. Ανθότυρος Ξηρός Καλογεράκη

500γρ. κολοκύθα κίτρινη

600γρ. μανιτάρια πλευρώτους

4 σκελίδες σκόρδο

2-3κ.σ. καπνιστή πάπρικα ( για την κολοκύθα και τα πλευρώτους )

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Λίγο φρέσκο θυμάρι

Λίγο φρέσκο σχοινόπρασσο για το σερβίρισμα

Συνταγή από "Εatme": 

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα και τα σπόρια και κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τη βάζουμε σε ταψί με λαδόκολα, αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε και 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες εδώ και κει να πάρει γεύση η κολοκύθα, από πάνω και λίγο φρέσκο θυμάρι και ψήνουμε για περίπου 40' μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.

Ετοιμάζουμε τα νιόκι. Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν καθαρισμένες κ κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 20' περίπου. Τις βγάζουμε από το νερό, ξεπλένουμε με κρύο νερό και τις βάζουμε σε μια πιατέλα με λαδόκολλα χωρίς να ακουμπάει η μία την άλλη να κρυώσουν καλά και να μην έχουν υγρασία. Έπειτα τις περνάμε από μύλο λαχανικών μέσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε και τους κρόκους και το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να έχουμε εύπλαστη ζύμη, δε ζυμώνουμε πολύ δυνατά για να μη κολλάει μετά η ζύμη.

Στρώνουμε λαδόκολλα και αλευρώνουμε την επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1εκ., από πάνω πασπαλίζουμε λίγο ακόμη αλεύρι, κόβουμε σε λωρίδες μακρόστενες, και μετά μικρά κομμάτια που τα περνάμε πάνω σε ένα πηρούνι τοποθετημένο ανάποδα για να κάνουμε το σχέδιο με τις γραμμές πάνω στα νιόκι. Σέρνουμε το κομμάτι ζύμης πάνω στο πηρούνι κυλώντας το προς τα κάτω. Κάθε ένα νιόκι που ετοιμάζουμε το βάζουμε σε πιατέλα με λαδόκολλα.

Βάζουμε και τα πλευρώτους κομμένα με το χέρι σε κομμάτια σε ένα τηγάνι ή σχαροτήγανο με ελαιόλαδο, αλατίζουμε, ρίχνουμε και λίγη καπνιστή πάπρικα και τις 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες γιατί θα τις αφαιρέσουμε μετά και σε δυνατή φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια σωτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να τραγανίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε μπολ τους κρόκους και το ανθότυρο τριμμένο πολύ ψηλό και με ένα αυγοδάρτη αναμιγνύουμε καλά να έχουμε μια κρέμα. Βάζουμε αλατισμένο νερό να πάρει βράση και ρίχνουμε τα νιόκι λίγα λίγα μέσα στη κατσαρόλα, μόλις ανέβουν πάνω στην επιφάνεια σε μισό λεπτό περίπου είναι έτοιμα. Παίρνουμε μέσα από την κατσαρόλα νερό και βάζουμε 2-3 κουτάλες μέσα στο μίγμα με τους κρόκους και το τυρί και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα. Βάζουμε αυτή τη κρέμα σε τηγάνι αντικολλητικό μαζί με τα βρασμένα νιόκι και λίγο ακόμη νερό εάν χρειάζεται, τη ψητή κολοκύθα χωρίς τα σκόρδα, τα ψητά πλευρώτους χωρίς τα σκόρδα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση όλα μαζί και να δέσουν οι γεύσεις και η σάλτσα για 1-2'.

Σερβίρουμε αμέσως ζεστά πασπαλίζοντας με λίγη καπνιστή πάπρικα, λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασσο και λίγο έξτρα τριμμένο ανθότυρο!

 

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin