Σουφλέ με Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ 7μηνης Ωρίμανσης & Μέλι

  • 40
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 25
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 4
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά

150gr Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ 7μηνης Ωρίμανσης Καλογεράκη
30gr βούτυρο και επιπλέον για το άλειμμα
20gr αλεύρι
120ml γάλα
2 μεγάλα αυγά
1 κ.γ. ξύδι λευκό
½ κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
1 μικρό κλωναράκι δενδρολίβανο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Για το σερβίρισμα
Μέλι
Δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

Τρίβουμε τη Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ 7μηνης Ωρίμανσης και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.

Βάζουμε να ζεσταθεί το γάλα με το δενδρολίβανο, αποσύρουμε και αφαιρούμε το δενδρολίβανο.

Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και όταν πάρει χρώμα προσθέτουμε το πιπέρι, το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μη μας σβολιάσει το μείγμα.

Μόλις δέσει προσθέτουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε ώστε να λιώσει και αποσύρουμε αφήνοντας να πέσει η θερμοκρασία του και προσθέτουμε τους κρόκους.

Στο μίξερ ετοιμάζουμε μια σφικτή μαρέγκα χτυπώντας τα ασπράδια με το ξύδι, ενσωματώνουμε προσεκτικά τη μαρέγκα στην κρέμα τυριού ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.

Αλείφουμε 4 μικρές, πυρίμαχες φόρμες για σουφλέ με βούτυρο και τις τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί που έχουμε γεμίσει με ζεστό νερό, γεμίζουμε τις φόρμες με το μείγμα και ψήνουμε στο αερόθερμο για 25.

Μόλις βγάλουμε καυτό το σουφλέ περιχύνουμε το καθένα με μέλι, ελάχιστο δενδρολίβανο και σερβίρουμε.

 

Tips Εκτός από δενδρολίβανο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εστραγκόν ή θυμάρι

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin