Αρνάκι σε σφολιάτα με μελιτζάνες και Premium Γραβιέρα με Ρίγανη
-
60Λεπτά προετοιμασίας
-
120Λεπτά μαγειρέματος
-
8Μερίδες
-
3Βαθμός Δυσκολίας
Υλικά
Για στρογγυλό ταψί 34εκ.
1,200kg αρνί μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια και καθαρισμένο από κόκκαλο και περιττό λίπος
480gr Premium Γραβιέρα με Ρίγανη Καλογεράκη
200gr ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες πλυμένες και κομμένες σε ροδέλες και μετά στα τέσσερα
4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες χοντρές
Μια χούφτα κουκουνάρι
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη
2 φύλλα σφολιάτας
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
250ml μπύρα
Αλάτι, πιπέρι, 1 αυγό και λίγο γάλα για το άλειμμα της σφολιάτας
Συνταγή από το "Eatme"
Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες να μαλακώσουν λιγάκι, αλλά να μην τηγανιστούν εντελώς. Βάζουμε λίγες λίγες στο τηγάνι για τηγανιστούν σωστά. Τις βάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και όσο είναι ζεστές αλατίζουμε ελαφρά.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε και το αρνί σε δόσεις κάθε φορά να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί το κρέας καλά από όλες τις μεριές. Αφού σοταριστεί το κρέας το βάζουμε στο ταψί. Βάζουμε και τα κρεμμύδια μαζί, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και τη φρέσκια ρίγανη σε μια άκρη, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και την μπύρα. Κλείνουμε από πάνω το ταψί με λαδόκολλα βρεγμένη και τσαλακωμένη και αλουμινόχαρτο από πάνω να κλείσει καλά.
Βάζουμε να ψηθεί στους 175C για 1,5 ώρα. Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα, προσθέτουμε και τις μελιτζάνες, το κουκουνάρι και τις ελιές μέσα στο ταψί και συνεχίζουμε άλλη μισή ώρα το ψήσιμο περίπου.
Στο τέλος βγάζουμε από τον φούρνο, αν έχει αρκετό ζουμάκι αφαιρούμε λίγο μέσα από το ταψί, προσθέτουμε και την Premium Γραβιέρα με Ρίγανη Καλογεράκη κομμένα σε μικρά κυβάκια εδώ και εκεί αλλά κρατάμε και λίγη να τρίψουμε πάνω από τη σφολιάτα, σκεπάζουμε με τα φύλλα σφολιάτας την επιφάνεια του φαγητού και όση περισσεύει γύρω γύρω την κόβουμε με μαχαίρι. Από αυτή που περίσσεψε κόβουμε λωρίδες λεπτές κατά μήκος, πλέκουμε ανά δύο σε κοτσίδα, τις στριφογυρίζουμε κρατώντας τις δύο άκριες στα χέρια μας για να γίνει πυκνή η κοτσίδα και τοποθετούμε γύρω γύρω σαν στεφάνι στο ταψί. Με τα υπόλοιπα περισσέματα σφολιάτας αν θέλουμε στριφογυρίζουμε μικρότερα σε μήκος κομμάτια και κάνουμε σπιράλ πάνω στην επιφάνεια της σφολιάτας στο ταψί ή μακρόστενα. Τρίβουμε από πάνω με ψιλό τρίφτη λίγη από τη γραβιέρα που κρατήσαμε, αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και το γάλα ελαφρά με ένα πινέλο και βάζουμε να ψηθεί ξανά για 20-30' περίπου μέχρι να πάρει χρώμα η σφολιάτα. Σερβίρουμε ζεστό!
Tips: Εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και από το αρνί που ήδη ψήσαμε την Κυριακή του Πάσχα!