Τυροψωμάκια με Premium Γραβιέρα με 5 πιπέρια και ντιπ μανιταριών

  • 30
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 30
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 4
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

•500γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

•1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο

•1 φακελάκι μαγιά 8γρ.

•μία πρέζα ζάχαρη στη μαγιά

•1 κουτ.του γλυκού γεμάτο αλάτι

•230ml πλήρες γάλα

•1 αυγό

•χλιαρό νερό εάν χρειαστεί στο ζύμωμα

•240γρ. Premium Γραβιέρα με 5 πιπέρια Καλογεράκη

•2κ.σ. ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΠ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

•1 κούπα ψιλοκομμένα μανιτάρια πλευρώτους

•1 κούπα λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα

•2κ.σ. ελαιόλαδο

•1κ.σ. βαλσαμικό ξύδι

•100γρ. στραγγιστό γιαούρτι πλήρες

•3 γεμάτες κ.σ. μαγιονέζα

•1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

•1κ.γ. λευκό ξύδι

•λίγο φρέσκο θυμάρι

•αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε γούβα και βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο αλλά χλιαρό όχι καυτό, το γάλα χλιαρό, το αυγό, το αλάτι περιφερειακά στο αλεύρι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.

Ζυμώνουμε τα υλικά και προσθέτουμε χλιαρό νερό εάν χρειαστεί για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αν θέλεις άναψε τον φούρνο στους 50οC για λίγο, τον σβήνεις και βάζεις εκεί το μπολ με τη ζύμη σκεπασμένο με τη βρεγμένη πετσέτα να φουσκώσει πιο γρήγορα.

Όταν φουσκώσει η ζύμη ,ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο παραλληλόγραμμο πάχους 1εκ.,

Αλείφουμε πάνω στο φύλλο ζύμης το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με την Premium Γραβιέρα με 5 πιπέρια Καλογεράκη τριμμένη στον χοντρό τρίφτη.

Κόβουμε με μαχαίρι λωρίδες με πάχος 2 δάχτυλα κάθετες και κάθε μια που κόβεται το στριφογυρνάμε σαν πλεξούδα και κάνουμε ένα κόμπο και το δένουμε, τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα με μικρό αέρα μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.

Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τριμμένο κεφαλοτύρι, αλείφουμε με ένα πινέλο λίγο λιωμένο βούτυρο πάνω στα ψωμάκια και ψήνουμε στους 200οC για 20-25' μέχρι να ροδίσουν.

Μέχρι να ψηθούν τα ψωμάκια ετοιμάζουμε το ντιπ.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα μανιτάρια και το θυμάρι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα καλό χωρίς να ανακατεύουμε συχνά για να μην βγάλουν υγρασία τα μανιτάρια. Τότε αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το βαλσάμικο και τα αφήνουμε 3-4' ακόμη να μαγειρευτούν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι.

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το ξύδι και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε και τα μανιτάρια χλιαρά και αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Σερβίρουμε το ντιπ σε μπολ με λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο από πάνω.

Σερβίρουμε τα ψωμάκια ζεστά με το ντιπ στο πλάι για να βουτάμε.

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin