Ταρτάκια αλμυρά με Μυζήθρα με υπόξινη γεύση

  • 50
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 25
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 14
    Μερίδες
  • 3
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά

Για την τάρτα με ελαιόλαδο:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 ml ελαιόλαδο

1 αβγό

50 ml φρέσκο γάλα

Αλατοπίπερο

Για τη σάλτσα πιπεριάς:

3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης

50 ml ελαιόλαδο (+λίγο ακόμα για το ψήσιμο της πιπεριάς)

2 κουτ. σούπας βαλσάμικο

Aλατοπίπερο

Για τη γέμιση:

200 γρ. Μυζήθρα με υπόξινη γεύση Καλογεράκη

100 γρ. σάλτσα πιπεριάς

10 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

1 αβγό

50 ml φρέσκο γάλα

Αλατοπίπερο

Ρίγανη ή θυμάρι ή δενδρολίβανο ή καπνιστή πάπρικα

 

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη, γιατί θέλει 30' στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το ένα χέρι. Όταν η ζύμη γίνει μικρά κομματάκια (ψιχουλιαστή) προσθέτουμε το αβγό και το γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.

Παράλληλα, μπορούμε να ετοιμάσουμε την σάλτσα πιπεριάς, η οποία διατηρείται πολλές μέρες στο ψυγείο και για άλλες χρήσεις. Τοποθετούμε τις πιπεριές σε λαμαρίνα, τις αλείφουμε καλά με μπόλικο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στις αντιστάσεις για 15΄περίπου λεπτά, μέχρι να καψαλιστούν καλά από όλες τις πλευρές. Τις αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν, για να μπορούμε να τις ξεφλουδίσουμε με τα χέρια. Κρατάμε τη σάρκα και την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, μαζί με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και βαλσάμικο. Αφήνουμε στην άκρη το μίγμα, για να το προσθέσουμε στη γέμιση.

Για τη γέμιση, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη Μυζήθρα με υπόξινη γεύση Καλογεράκη με την σάλτσα πιπεριάς, το αβγό χτυπημένο, το φρέσκο γάλα, τις λιαστές ντομάτες, αλατοπίπερο και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα ταρτάκια και τα σχηματίζουμε με το στόμιο ενός ποτηριού. Στρώνουμε τη ζύμη στις θήκες για τα ταρτάκια, αφού πρώτα τις αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο, για να ξεφορμαριστούν εύκολα μετά το ψήσιμο. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση σε κάθε ταρτάκι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου 25', μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της γέμισης.

Tips:Τρώγονται ευχάριστα και κρύα και συνοδεύουν τέλεια ένα ποτήρι δροσερό, λευκό κρασί.

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin