Σφακιανή πίτα με Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π.

 • 30
  Λεπτά προετοιμασίας
 • 55
  Λεπτά μαγειρέματος
 • 8
  Μερίδες
 • 1
  Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά

350 γρ. Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

70 ml ρακί

170 ml νερό

1 ½ ΚΣ ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα:

Μέλι 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμιγνύω το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά προσθέτω το αλεύρι. Ζυμώνω σε μπάλα και τη σκεπάζω.

Πλάθω την Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη συμπιέζοντας την σε 8 μπαλίτσες και τις βάζω στην άκρη.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη σε λουκάνικο, το κόβω πρώτα στη μέση και έπειτα κάθε μισό στα 4, δημιουργώντας συνολικά 8 ίσα κομμάτια. Τα πλάθω σε μπαλίτσες, τα βάζω πίσω στο μπολ και τα σκεπάζω με πετσέτα. Παίρνω μια-μια μπαλίτσα ζύμης, την ανοίγω με τα χέρια μου σε διάμετρο 8-10 εκ, τοποθετώ τη μπάλα της ξυνομυζήθρας στη μέση και την κλείνω καλά με τη ζύμη (να μη φαίνεται το τυρί.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια αρχικά με τα χέρια και στη συνέχεια με τον πλάστη ανοίγω τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, σταδιακά, λεπτή όσο γίνεται σε διάμετρο 20 εκ. Συνεχίζω όμοια και με τις υπόλοιπες τοποθετώντας τες ανάμεσα σε λαδόκολλες και πασπαλίζοντας με αλεύρι.

Ζεσταίνω σε μέτρια ένταση το τηγάνι (αντικολλητικό) και βάζω μια-μια τις πίτες, ψήνοντας τες και από τις δύο πλευρές για περίπου 3-4 λεπτά/ πλευρά. Μια-μια τη μεταφέρω στο πιάτο και συνεχίζω με την επόμενη.

Τις σερβίρω ζεστές ή κρύες γαρνίροντας με μέλι.

Tips: Όταν ανοίξω τις πίτες λεπτές με την ξυνομυζήθρα μέσα, μπορώ να τις αποθηκεύσω στην κατάψυξη. Στη συνέχεια τις τηγανίζω κανονικά όταν τις χρειαστώ.

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin