Αγνόπιτες με Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π.

  • 70
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 20
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 15
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι

7 γρ. μαγιά

250 γρ. νερό

50 γρ. ελαιόλαδο

1 σφηνάκι ρακή

1 κ.γ γλυκού ζάχαρη

½ κ.γ αλάτι

200-250 γρ. Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη

Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει. Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ρακή και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, λεία ζύμη.

Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 ίσα μέρη και δημιουργούμε μικρά μπαλάκια. Ανοίγουμε στην παλάμη μας με το χέρι κάθε ζυμάρι σε δισκάκι 12 εκ. περίπου. Βάζουμε στο κέντρο 1 κ.γ Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη και κλείνουμε το ζυμάρι, προσέχοντας να κλείσουμε μέσα όλη την ξυνομυζήθρα. Πατάμε απαλά κάθε μπαλάκι ζύμης και ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί. 

Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία ένα τηγάνι με 1 εκ. περίπου ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Αφού κάψει καλά το λάδι τηγανίζουμε για 2 λεπτά περίπου από κάθε μεριά, μέχρι οι αγνόπιτες να πάρουν ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα και ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Tips:

  • Σερβίρουμε εάν θέλουμε με μέλι.
  • Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό, ανάλογα με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Προσέχουμε να κάψει καλά το λάδι στο τηγάνι, αλλιώς οι αγνόπιτες θα τραβήξουν πολύ λάδι.

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin