Ριζότο Μιλανέζε με Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π.

  • 5
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 25
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 2
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά:
150γρ ρύζι Arborio (για ριζότο)
Λίγο ελαιόλαδο
1 μικρή σκελίδα σκόρδου κομμένη στη μέση
50ml λευκό κρασί
1.5 λίτρο περίπου ζεστό ζωμό κοτόπουλου
1/2γρ κρόκο Κοζάνης
1 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο
100γρ Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη
Αλάτι, πιπέρι, φρέσκο θυμάρι

 

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε και διατηρούμε ζεστό καθ' όλη τη διάρκεια μαγειρέματος το ζωμό κοτόπουλου. Επιλέγουμε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο, ίσα να σκεπάσει τον πάτο.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο και το ρύζι. Σοτάρουμε το ρύζι μαζί με το σκόρδο, ανακατεύοντας συνεχώς, για 2', με προσοχή να μην καούν.Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, και ρίχνουμε λίγο-λίγο τον ζεστό ζωμό μέσα στο τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να αρχίσει να χυλώνει.

Προσέχουμε να μη στεγνώσει καθόλου το ριζότο. 2΄πριν αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τη Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη τριμμένη και ανακατεύουμε ελαφρά, μέχρι να αυτά λιώσουν και να βοηθήσουν το ριζότο να χυλώσει.

Tip: Σερβίρουμε με μπόλικο μαύρο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι.

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin