Δροσερή σαλάτα με Ξυνομυζήθρα Κρήτης ΠΟΠ, βερίκοκα, άγρια ρόκα & καραμελωμένο φινόκιο

  • 5
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 15
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 4
    Μερίδες
  • 1
    Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

500γρ. ρόκα

250γρ. Ξυνομυζήθρα Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη

6 βερίκοκα κομμένα σε φετάκια

1 φινόκιο μεγάλο

1κ.σ. ελαιόλαδο

1 φλυτζάνι λευκό κρασί

2κ.σ. κρέμα βαλσαμικού λεμόνι-πορτοκάλι

2κ.σ. κουκουνάρι

80ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

2κ.σ. λευκό ξύδι

τα πράσινα φύλλα από το φινόκιο

αλάτι, πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι περνάμε το κουκουνάρι για να ροδίσει σε μέτρια φωτιά και κατεβάζουμε κ αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το φινόκιο που το έχουμε κόψει πρώτα στη μέση, μετά αφαιρούμε το πάνω κομμάτι με τα πράσινα φύλλα και το κόβουμε κάθετα μετά στη μέση και ξανά στη μέση τα κομμάτια. Σοτάρουμε λίγα λεπτά από κάθε πλευρά και σβήνουμε με το κρασί, αλατίζουμε και σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαλακώσει. Μόλις μαλακώσει ανοίγουμε το καπάκι και ρίχνουμε και την κρέμα βαλσαμικού και περιμένουμε λίγο να πάρει χρώμα από κάθε πλευρά και να καραμελώσει. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά μέχρι να ετοιμάσουμε τη σαλάτα και να το προσθέσουμε ζεστό.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ρόκα καθαρισμένη και πλυμμένη καλά, να μην έχουν υγρασία τα φύλλα, μαζί με τα βερίκοκα και τα φετάκια φινόκιο.

Προσθέτουμε και την Ξυνομυζήθρα Κρήτης ΠΟΠ Καλογεράκη μέσα στη σαλάτα κουταλιές εδώ και κει.

Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ χτυπώντας καλά σε ένα βαζάκι τα πράσινα φυλλαράκια από το φινόκιο που κρατήσαμε, το λάδι, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.

Περιχύνουμε την σαλάτα, βάζουμε και το κουκουνάρι και σερβίρουμε αμέσως!

 

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin