Καλιτσούνια Λυχναράκια

  • 60
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 15
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 15
    Μερίδες
  • 3
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά

 

Ζύμη

200ml ελαιόλαδο

250γρ. ζάχαρη

3 αυγά

Ξύσμα από ένα λεμόνι

15ml ανθόνερο

200ml γάλα

20γρ. μπέικιν πάουντερ

1-1.2 κιλά αλεύρι

 

Γέμιση

2 κιλά Γλυκιά Μυζήθρα Καλογεράκη

400γρ. ζάχαρη

1,5 κουταλάκι κανέλα

15ml ανθόνερο

1-2 αυγά

 

Επάλειψη

2 κρόκους αυγών

½ κουταλάκι ζάχαρη

 

Πασπάλισμα

Κανέλα

Σουσάμι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε χτυπάμε. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το ανθόνερο. Ρίχνουμε το γάλα και σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Θα πρέπει να αφήσουμε τη μυζήθρα για μια έως δυο μέρες σε σουρωτήρι με πετσέτα στο ψυγείο ώστε να στεγνώσει και να φύγει όσο περισσότερη υγρασία γίνεται. Λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι πολύ καλά και προσθέτουμε τα υλικά μας. 

Φτιάχνουμε μπάλες τη ζύμη και ανοίγουμε φύλλα με μηχανή για ζυμαρικά πρώτα από το επίπεδο 6 δυο φορές και στη συνέχεια στο επίπεδο 3 ώστε να έχουμε ένα ωραίο φύλλο. Αν δεν έχουμε μηχανή θα ανοίξουμε φύλλο με πλάστη πάχους μισό εκατοστού. Με ένα στρογγυλό κούπ (ότι μέγεθος θέλουμε τα καλιτσούνια μας) κόβουμε τη ζύμη.

Τοποθετούμε τα φυλλαράκια πάνω σε λαδόκολλες που έχουμε κόψει. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να γυρίζουμε τη λαδόκολλα και να τσιμπάμε τα καλιτσούνια καλύτερα.

Στη μέση του φύλλου βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και στρώνουμε όμορφα με ένα βρεγμένο μαχαίρι. Με μια οδοντογλυφίδα για βοήθεια ξεκινούμε τα τσιμπήματα, βάζουμε την οδοντογλυφίδα μέσα από το φύλλο, σπρώχνουμε προς τα έξω και τσιμπάμε.

Βάζουμε τα καλιτσούνια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε με αυγό το οποίο έχουμε χτυπήσει με μισή κουταλιά ζάχαρη για να γυαλίσει, μπορούμε και στο αυγό να ρίξουμε μια σταγόνα ανθόνερο. Πασπαλίζουμε με κανέλα ή σουσάμι.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου ένα τέταρτο. Όταν θα τα βγάλουμε από το φούρνο, ζεστά καθώς είναι βάζουμε πάνω λεμονόφυλλα για περισσότερο άρωμα.

Καλή επιτυχία!

 

 

 

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin