Η σημασία του τυριού στην περίοδο της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η διατροφή της γυναίκας πρέπει να είναι σωστή και υγιεινή για πολλούς λόγους. Πρέπει να καλύπτει θρεπτικά τόσο την ίδια, όσο και το έμβρυο, καθώς πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει την υγεία τόσο της εγκυμονούσας όσο και του εμβρύου. Η επαρκής κάλυψη σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Το τυρί συγκαταλέγεται στα τρόφιμα, τα οποία σε μικρές ποσότητες μπορούν να προσφέρουν πολλά στον οργανισμό της εγκύου. Η ανάγκη σε πρωτεΐνες την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι αυξημένη και το τυρί είναι μία από τις τροφές που μπορούν να χαρίσουν στον οργανισμό αρκετά γραμμάρια πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας.

Το ασβέστιο είναι επίσης ένα συστατικό που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι ανάγκες γι’ αυτό αυξάνονται. Το τυρί είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και πηγή βιταμίνης D που βοηθά την απορρόφησή του. Τουλάχιστον τέσσερις μερίδες γαλακτοκομικών πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά για την ικανοποιητική κάλυψη του ασβεστίου που απαιτείται από τον οργανισμό.

Εκτός το ασβέστιο και την πρωτεΐνη, το τυρί προσφέρει και άλλα συστατικά στον οργανισμό, όπως βιταμίνη Α και D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φώσφορο.

Τέλος, το τυρί δημιουργεί χορταστικά και υγιεινά σνακ, συνοδεύει τα φαγητά μας και εμπλουτίζει τις σαλάτες μας. Υπάρχουν αρκετές επιλογές, οι οποίες καλύπτουν την αυξημένη όρεξη της εγκυμονούσας χωρίς να επιβαρύνεται η ίδια με επεξεργασμένες τροφές, που είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό της αλλά και για το έμβρυο που κυοφορεί.


Με την υπογραφή του Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Δασκαλάκη Άγγελου, μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ)

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin