Γαλακτοκομικά προϊόντα & Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που προσβάλλει τα οστά και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μάζας και συνεπακόλουθα της επιδείνωσης της ποιότητάς τους. 

Τα οστά γίνονται πιο πορώδη και, ταυτόχρονα, πιο εύθραυστα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων. 

Οι άνθρωποι συνήθως χάνουν οστική πυκνότητα, καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με σωστή διατροφή και άσκηση από την παιδική ηλικία και κατά την ενηλικίωση.

Τα οστά εξυπηρετούν ένα δομικό ρόλο, αλλά είναι και οι κύριες πηγές ασβεστίου του σώματος, το οποίο έχει πολλές βασικές λειτουργίες μέσα στο σώμα.

Αν δε λαμβάνεται το απαιτούμενο ασβέστιο από τη διατροφή, το σώμα το απορροφά από τα οστά για να διατηρήσει άλλες λειτουργίες που είναι πιο σημαντικές για την άμεση επιβίωση.

Μια ποσότητα ασβεστίου αποβάλλεται συνεχώς από τα ούρα, η οποία αν δεν προσληφθεί θα έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να χάσουν το ασβέστιο με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τα λιγότερο πυκνά και με μεγάλη πιθανότητα να σπάσουν.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα Καλογεράκη (έδεσμα γιαούρτης, σκληρά και μαλακά τυριά) είναι από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλες τις ηλικίες οδηγεί στην ενίσχυση της υγείας των οστών.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών στην παιδική ηλικία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των οστών, ενώ στην ενηλικίωση τη μείωση του ρυθμού απώλειας της οστικής πυκνότητας.

Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, ιδιαίτερα με την ημερήσια κατανάλωση γαλακτοκομικών, θα βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και την ενδυνάμωση των οστών.

Ένας ακόμη λόγος που κάνει τα γαλακτοκομικά προϊόντα Καλογεράκη κατάλληλα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Ακόμα, αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φωσφόρου και βιταμίνης Κ, τα θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των οστών.

Σε περιπτώσεις ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη, μπορούν να καταναλωθούν προϊόντα που δεν την εμπεριέχουν, όπως γάλα αμυγδάλου, ρυζιού ή σόγιας,  ή γαλακτοκομικά που περιέχουν μικρή ποσότητα από αυτή, όπως γιαούρτι και ώριμα τυριά.

Κάθε χρόνο, η οστεοπόρωση οδηγεί σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια κατάγματα, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 250.000 περιστατικών με σπασμένα ισχία.

Επομένως, είναι απαραίτητη η πρόληψή της, υιοθετώντας σωστές διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία.

Εντάξτε στην καθημερινότητά σας γαλακτοκομικά προϊόντα Καλογεράκη για να επωφεληθείτε αργότερα!

Άρτεμις Κύρκα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πηγή: https://www.logodiatrofis.gr/galaktokomika-proionta-kalogeraki-osteoporwsi

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin