ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΤΥΡΙ



ΚΡΗΤΗ: ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ

Η κρητική διατροφή είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από την επιστημονική κοινότητα για τα πολυάριθμα οφέλη της για την υγεία, καθώς έχει ως βάση της ό,τι προσφέρει απλόχερα ο ευλογημένος τόπος της Κρήτης.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Από τα βάθη των αιώνων

Η μελέτη των 7 χωρών

Ποιο είναι το μυστικό;

Το μεγαλείο της Κρητικής διατροφής έχει τις ρίζες του στη Μινωική εποχή.

Οι νωπογραφίες στα ανάκτορα της Κνωσού και αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα βεβαιώνουν ότι ακόμη και 4.000 χρόνια πριν οι αρχαίοι Κρήτες ή Μινωίτες χρησιμοποιούσαν ως βάση της καθημερινής τους διατροφής τα ίδια σχεδόν προϊόντα που καταναλώνουν μέχρι σήμερα.

Αποθήκευαν ελαιόλαδο, τους καρπούς των δημητριακών και εμπλούτιζαν με άριστης ποιότητας κρασί το τραπέζι τους από τον καρποφόρο Κρητικό αμπελώνα. Τα ψάρια ήταν βασικό είδος διατροφής που οι Κρήτες έβρισκαν άφθονα στην θάλασσα η οποία περιβάλλει το νησί. Το γλυκύτατο μέλι, το θρεπτικό τυρί, και τα αρωματικά βότανα πλούτιζαν επίσης το κάθε τραπέζι. Η μικρή κατανάλωση κρέατος και η αξιοποίηση της πλούσιας χλωρίδας του νησιού είναι ακόμα ένα βασικό χαρακτηριστικό του διαιτολογίου.

Μερικούς αιώνες μετά, η κρητική διατροφή έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της Μεσογειακής διατροφής.

Έχοντας ως βάση ότι προσφέρει απλόχερα η Κρητική γη, συντελεί στη μακροζωία και ευζωία.

Η παραδοσιακή Κρητική διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων, φαίνεται πως συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη όπως έχει δείξει η μελέτη των 7 χωρών που ξεκίνησε το 1960 από τον Dr Ancel Keys, ειδικό καρδιολόγο από τη Μινεσότα.

Στην έρευνα αυτή μελετήθηκε δείγμα πληθυσμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ιταλία και την Ελλάδα, συγκεκριμένα από την Κρήτη.

Το αποτέλεσμα εξέπληξε καθώς η ομάδα από την Κρήτη είχε τους λιγότερους θανάτους λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σύγκριση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Εντυπωσιακή είναι η επανεξέταση που πραγματοποιήθηκε 31 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας (σύμφωνα με τον Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης), κατά την οποία διαπιστώθηκε πως το 50% των συμμετεχόντων από την Κρήτη ήταν επιζώντες ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από τη Φιλανδία όχι.

Όπως αποδεικνύουν επιστημονικές έρευνες η κρητική διατροφή είναι μία από τις πλέον υγιεινές και εύγεστες κουζίνες στον κόσμο. Οι μοναδικές γεύσεις, τα παραδοσιακά αρώματα και οι αγνές πρώτες ύλες την καθιστούν περιζήτητη.

Η απάντηση είναι πως οι κρητικοί τρέφονται με προϊόντα που παράγει η γη τους. Το γάλα που πίνουν και το τυρί που καταναλώνουν προέρχονται από δικά τους ντόπια ζώα τα οποία βόσκουν ελεύθερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και τρέφονται με την εξαιρετική χλωρίδα του νησιού.

Το τυρί, το ελαιόλαδο, τα βότανα, τα όσπρια, το μέλι, τα χορταρικά, τα φρούτα, συνδυάζονται με ντόπιο κρέας και ψάρι συνθέτοντας έτσι το θαύμα της κρητικής κουζίνας.