Ανοιχτή τάρτα (κις λορέν) με Κρητική Γραβιέρα και καπνιστή μπριζόλα

  • 40
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 35
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 8
    Μερίδες
  • 3
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά


Για την ζύμη
150 g βούτυρο
275 g αλεύρι μαλακό
1 κρόκο αυγού
50 ml. παγωμένο νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την γέμιση
250 g Κρητική Γραβιέρα Καλογεράκη
200 g καπνιστή μπριζόλα
1 μεγάλο πράσο
3 μεγάλα αυγά
120 g γιαούρτι
250 m κρέμα γάλακτος πλήρης
1½ κουταλάκια του γλυκού μοσχοκάρυδο
1½ κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

Συνταγή από: Funky Cook funky cook

 

 

Εκτέλεση



Για τη ζύμη:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο, παγωμένο, σε κυβάκια.
Πλάθουμε με τα δάχτυλά μας τα υλικά μέχρι το μείγμα να πάρει μια μορφή, σαν ψίχουλα.


Προσθέτουμε σε αυτό τον κρόκο αυγού, το αλάτι, τη ζάχαρη, το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το αποτέλεσμα που θέλουμε είναι μια σφιχτή ζύμη.

Αφού ολοκληρώσουμε, τυλίγουμε τη ζύμη αυτή με μεμβράνη τροφίμων και την τοποθετούμε για 15′ στην κατάψυξη.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε σε ομοιόμορφο φύλλο την ζύμη με την βοήθεια ενός πλάστη. Κατόπιν την απλώνουμε σε ταρτιέρα 24 εκατοστών αφού πρώτα έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν και τοποθετούμε την ταρτιέρα για 10’ στο ψυγείο και ξεκινάμε να προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.

Κάνουμε μερικές τρύπες στην ζύμη με ένα πιρούνι και την τοποθετούμε στο φούρνο για 15’ στους 175οC. Ταυτόχρονα, ξεκινάμε να προετοιμάζουμε τη γέμιση.

 

Για τη γέμιση:
Κόβουμε την καπνιστή μπριζόλα σε κύβους, τα πράσα σε ροδέλες και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το γιαούρτι, την μουστάρδα και τα αυγά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, τη Γραβιέρα, αφού την έχουμε τρίψει, την καπνιστή μπριζόλα και τα πράσα.

Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την γεμίζουμε με το μείγμα. Ψήνουμε την κις λορέν στους 175ο C, για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε!

 

 


Tips:

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα μείγμα από γραβιέρες κλασική μαζί με ωριμασμένη για πιο έντονη γέυση
pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin