Παραδοσιακά Κρητικά Λυχναράκια και Ανεβατά με Γλυκιά Μυζήθρα

  • 120
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 80
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 15
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

Λυχναράκια

Υλικά

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

120 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ μπέικιν πάουντερ

60 γρ. ελαιόλαδο

2 αυγά

100 γρ. γάλα

Για τη γέμιση:

400 γρ. Γλυκιά Μυζήθρα Καλογεράκη

120 γρ. ζάχαρη

1 αυγό

Ξύσμα ενός λεμονιού

1 κ.γ κανέλα

Για την επικάλυψη:

1 αυγό

1 κ.γ ζάχαρη

Eκτέλεση

Για τη ζύμη ανακατεύουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τον μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σταδιακά στο υγρό μείγμα ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που να μην κόλλα στα χέρια. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία «κρέμα».

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χιλ. Με κουπ πατ ή ένα ποτήρι με διάμετρο 10-11 εκ. κόβουμε στρογγυλούς δίσκους. Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά της σούπας γέμιση και με ένα μαχαίρι την απλώνουμε αφήνοντας 1 εκ. κενό περιμετρικά στο οποίο βάζουμε λίγο νερό με το δάχτυλο μας.

Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας «τσιμπάμε» τα λυχναράκια, βάζοντας την από την εσωτερική πλευρά της ζύμης, και τσιμπώντας την με τα δάχτυλα από την εξωτερική πλευρά. Βάζουμε τα λυχναράκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Χτυπάμε καλά το αυγό με τη ζάχαρη και αλείφουμε τα λυχναράκια με ένα πινέλο. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ακόμη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις, για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Tips:  Ανάλογα με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε ίσως χρειαστεί λίγο γάλα ή λίγο αλεύρι επιπλέον για να γίνει η ζύμη τέτοια ωστε να μην κολλάει στα χέρια αλλά να μην είναι πολύ σφιχτή.

Αφού ετοιμάσουμε τα λυχναράκια, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και να τα ψήσουμε άλλη στιγμή.

Ανεβατά

Υλικά

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

120 γρ. ζάχαρη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά 

60 γρ. ελαιόλαδο

2 αυγά

200 γρ. γάλα

Για τη γέμιση:

400 γρ. Γλυκιά Μυζήθρα Καλογεράκη

120 γρ. ζάχαρη

1 αυγό

Ξύσμα ενός λεμονιού

1 κ.γ κανέλα

Για την επικάλυψη:

1 αυγό

1 κ.γ ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, το γάλα και τη ζάχαρη, λίγο από το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και λεία ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία «κρέμα».

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χιλ. Με κουπ πατ ή ένα ποτήρι με διάμετρο 12 εκ. κόβουμε στρογγυλούς δίσκους. Βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά της σούπας γέμιση και με ένα μαχαίρι την απλώνουμε αφήνοντας 2 εκ. κενό περιμετρικά στο οποίο βάζουμε λίγο νερό με το δάχτυλο μας. Γυρίζουμε τη ζύμη προς το εσωτερικό από τρεις πλευρές δημιουργώντας ένα τρίγωνο που στο κέντρο να φαίνεται λίγη από το γέμιση. Μεταφέρουμε τα καλτσούνια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με καλαμάκι πατάμε τις τρεις γωνίες καλά να ενωθούν.

Χτυπάμε καλά το αυγό με τη ζάχαρη και αλείφουμε τα καλτσούνια με ένα πινέλο. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ακόμη το σημείο που φαίνεται η γέμιση.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 165 βαθμούς, αντιστάσεις, για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

 Tips: Ανάλογα με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε ίσως χρειαστεί λίγο γάλα ή λίγο αλεύρι επιπλέον για να γίνει η ζύμη μαλακή αλλά να μην κόλλα στα χέρια.

Αφού ετοιμάσουμε τα καλτσούνια, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε άψητα  στην κατάψυξη και να τα ψήσουμε άλλη στιγμή.Εάν δούμε ότι παίρνουν πολύ χρώμα στο ψήσιμο μετά τα πρώτα 15 λεπτά ψησίματος, μπορούμε να τα καλύψουμε με λαδόκολλα και να συνεχίσουμε το ψήσιμο.

 

 

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin