Γεμιστό χοιρινό με Ωριμασμένη Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π., πατάτες και αποξηραμένα φρούτα

  • 30
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 120
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 6
    Μερίδες
  • 3
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά


Για το γεμιστό χοιρινό
1500 γρ. χοιρινός λαιμός (ξεκοκκαλισμένος)
250 γρ. Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Ωριμασμένη Καλογεράκη
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
4-5 δαμάσκηνα αποξηραμένα
4 μανιτάρια
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Για το συνοδευτικό
300 g. πατάτες baby
2 κρεμμύδια
1 πράσο
1 σκελίδα σκόρδο
4-5 βερίκοκα αποξηραμένα
1 πορτοκάλια
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
1 κουταλιά της σούπας μέλι
250 ml μαυροδάφνη ή γλυκό κρασί
200 ml ζωμό βοδινού
1 φύλλο δάφνη
3-4 κόκκους μπαχάρι
Φρέσκο εστραγκόν
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Συνταγή από: Funky Cook funky cook

 

 

Εκτέλεση


Σε φαρδιά λαδόκολλα απλώνουμε τον χοιρινό λαιμό, τον αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε με τη μουστάρδα όλη την επιφάνεια.

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια την Ωριμασμένη Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη και τα δαμάσκινα. Κατόπιν, τα απλώνουμε διαδοχικά σε όλη την επιφάνεια του κρέατος.

Κλείνουμε σφιχτά και με ειδικό δίχτυ τυλίγουμε το ρολό.

Στη συνέχεια, πλένουμε τα λαχανικά, κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 και το πράσο σε ροδέλες.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ξεκινάμε να τσιγαρίζουμε το ρολό σε δυνατή φωτιά.

Όταν πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, το σκόρδο, σωτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη.

Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το ζωμό, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και τις πατάτες. Αφήνουμε το ρολό να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά ανάλογα το μέγεθος που έχει. Αν το ρολό είναι μεγάλο το αφήνουμε για περισσότερο χρόνο.

Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε τα βερίκοκα.

Αφού ανακατέψουμε καλά, μεταφέρουμε το ρολό, τις πατάτες και τα φρούτα σε ένα ταψί. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, αυτή τη φορά στο φούρνο, για 15 λεπτά στους 200ο C.

Πολτοποιούμε τα υλικά που περίσσεψαν στην κατσαρόλα, ετοιμάζοντας έτσι την συνοδευτική σάλτσα για το φαγητό μας.

Αφαιρούμε το κρέας από το φούρνο και το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει ώστε να κοπεί σε φέτες καλύτερα.

Σερβίρουμε το ρολό με τα συνοδευτικά του προσθέτοντας τη σάλτσα!
 


Tips: Το χοιρινό κρέας μπορεί ν΄αντικατασταθεί από κοτόπουλο ή γαλοπούλα αλλάζοντας ανάλογα τους χρόνους ψησίματος.

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin