Αλμυρό cheesecake με Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. και πικάντικη μαρμελάδα

  • 10
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 70
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 8
    Μερίδες
  • 2
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά

Για την βάση:
100 γρ. κρίθινα παξιμάδια
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. καρύδια
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την γέμιση
250 γρ. Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π Καλογεράκη
100 γρ. Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη 7μηνης ωρίμανσης
300 γρ. τυρί κρέμα
200 ml γιαούρτι
3 αυγά
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Σχοινόπρασο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Συνταγή από: Funky Cook

funky cook

Για την πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας-πιπεριάς:
2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml λευκό ξύδι μπαλσάμικο
100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θυμάρι

Συνταγή από: Funky Cook funky cook

 

Εκτέλεση
 

Για τη βάση:

Θρυμματίζουμε το παξιμάδι και τα καρύδια στο μούλτι. Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατέβουμε καλά.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα αυτά τα υλικά  και απλώνουμε το μίγμα, ομοιόμορφα, σε μια στρογγυλή φόρμα ή τσέρκι (διαμέτρου 20εκ). 

Τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη, το τυρί κρέμα και το γιαούρτι μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιγενές. 
Προσθέτουμε, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο,  το χυμό του λεμονιού,  το σχoινόπρασο ψιλοκομμένο  και τα χτυπάμε όλα μαζί για περίπου 3΄ λεπτά. 

Τέλος, προσθέτουμε την Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη 7μηνης ωρίμανσης τριμμένη και ανακατέβουμε.

Περιχύνουμε την κρέμα πάνω στη βάση και ψήνουμε το cheesecake σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, γυρνώντας αρχικά τη θερμοκρασία στους 175°C για 20’ και κατόπιν στους 150°C για άλλα 20’. 

Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει για τουλάχιστον 3 ώρες (εκτός ψυγείου) και ξεφορμάρουμε.

Για την πικάντικη  μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς:
Ζεματάμε σε καυτό νερό τις ντομάτες και τις πιπεριές και στη συνέχεια αφαιρούμε το φλούδι τους.
Στον multi, πολτοποιούμε όλα τα λαχανικά. Μετά, τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

Σερβίρουμε το cheesecake προσθέτοντας από πάνω τη μαρμελάδα αφού αυτή έχει κρυώσει!

 

Tips: Μπορούμε να σερβίρουμε το cheesecake με την μαρμελάδα της αρεσκείας μας, την οποία μπορούμε να μετατρέψουμε σε πικάντικη βάζοντας μπούκοβο.

 

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin