Ταρτάκια Aλμυρά με Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π.

  • 50
    Λεπτά προετοιμασίας
  • 25
    Λεπτά μαγειρέματος
  • 14
    Μερίδες
  • 3
    Βαθμός Δυσκολίας

Υλικά

Για την τάρτα με ελαιόλαδο:

250gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100ml ελαιόλαδο

1 αβγό

50ml φρέσκο γάλα

Αλατοπίπερο

Για τη σάλτσα πιπεριάς:

3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης

50ml ελαιόλαδο (+λίγο ακόμα για το ψήσιμο της πιπεριάς)

2 κουτ. σούπας βαλσάμικο

Aλατοπίπερο

Για τη γέμιση:

200gr  Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη

100gr σάλτσα πιπεριάς

10 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

1 αβγό

50ml φρέσκο γάλα

Αλατοπίπερο

Ρίγανη ή θυμάρι ή δενδρολίβανο ή καπνιστή πάπρικα

 

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη, γιατί θέλει 30' στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το ένα χέρι. Όταν η ζύμη γίνει μικρά κομματάκια (ψιχουλιαστή) προσθέτουμε το αβγό και το γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο.

Παράλληλα, μπορούμε να ετοιμάσουμε την σάλτσα πιπεριάς, η οποία διατηρείται πολλές μέρες στο ψυγείο και για άλλες χρήσεις. Τοποθετούμε τις πιπεριές σε λαμαρίνα, τις αλείφουμε καλά με μπόλικο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στις αντιστάσεις για 15΄περίπου λεπτά, μέχρι να καψαλιστούν καλά από όλες τις πλευρές. Τις αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν, για να μπορούμε να τις ξεφλουδίσουμε με τα χέρια. Κρατάμε τη σάρκα και την πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, μαζί με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και βαλσάμικο. Αφήνουμε στην άκρη το μίγμα, για να το προσθέσουμε στη γέμιση.

Για τη γέμιση, ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ την Ξυνομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. Καλογεράκη με την σάλτσα πιπεριάς, το αβγό χτυπημένο, το φρέσκο γάλα, τις λιαστές ντομάτες, αλατοπίπερο και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα ταρτάκια και τα σχηματίζουμε με το στόμιο ενός ποτηριού. Στρώνουμε τη ζύμη στις θήκες για τα ταρτάκια, αφού πρώτα τις αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο, για να ξεφορμαριστούν εύκολα μετά το ψήσιμο. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση σε κάθε ταρτάκι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου 25', μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της γέμισης.

Tips:Τρώγονται ευχάριστα και κρύα και συνοδεύουν τέλεια ένα ποτήρι δροσερό, λευκό κρασί.

pointer-b pointer-r pointer-t sc-fb sc-ins sc-lin sc-yt sc-pin